Enviro news 2023/05

16. srpna 2023
Marek Lahoda

Květnový výběr zajímavých událostí, názorů a dalších novinek z oblasti klimatu a dalších environmentálních problémů.

V Paříži proběhla příprava mezinárodní smlouvy o recyklaci plastu

Na konci května se do Paříže sjeli světoví zástupci, aby společně vyjednávali o mezinárodní smlouvě zabývající se recyklací plastů. Tato smlouva bude legálně závazná a její finální podoby bychom se měli dočkat do konce roku 2024. (Reuters, UNEP.org)

Cirkularita, aneb udržování již vyrobených plastových produktů v oběhu co nejdéle, byla jedním ze stěžejních témat celé konference. O tom svědčí i strategický rámec Cirkulární Česko 2024, který představila náměstkyně ministra životního prostředí Eva Volfová. Mimo jiné uvedla, že důležitým opatřením v dosažení cirkularity je například hojnější využívání recyklovaných surovin ve výrobních procesech, opravitelnost a prodlužování životnosti výrobků. (Tiskové oddělení MŽP)

Ministerstvo životního prostředí před začátkem konference představilo také teze k povinnému zálohování plastových lahví a plechovek. Zálohovací systém ten by mohl být zaveden už v příštích dvou letech, nejdříve v polovině roku 2025. (Tiskové oddělení MŽP)

Zdroje:

První kilogramy zeleného vodíku vyrobil elektrolyzér v Napajedlech

Elektrolyzér v Napajedlech ve Zlínském kraji vyrobil první kilogramy vodíku. Energetická skupina Solar Global nyní pracuje na dokončení střešní fotovoltaické elektrárny, která obstará elektřinu pro provoz elektrolyzéru. V ostrém provozu elektrolyzér vyrobí více než 8 000 kilogramů zeleného vodíku. Takové množství paliva odpovídá spotřebě osobního vozu s vodíkovým pohonem na ujetí 800 000 kilometrů. U vodíkových autobusů se vzdálenost zkracuje přibližně desetkrát, a to na 80 000 km.

Tento vodíkový systém je první český projekt komerčního elektrolyzéru, projekt získal dotaci 40 milionů korun z Operačního programu Doprava. Celkové náklady na vybudování plnící vodíkové stanice a související infrastruktury firma odhadla na 90 milionů korun. (fintag.cz)

Zdroje:

Kanadu zasáhly rozsáhlé lesní požáry

Kanadskou provincii Nové Skotsko zasáhly silné lesní požáry. Ty jsou pro tuto oblast typické, avšak v tomto roce jde o jednu z nejničivějších sezón vůbec – vláda musela do oblasti vyslat i armádní pomoc.

Na území Nového Skotska tento rok vypuklo téměř 200 požárů, které spálily více než 22 000 hektarů, a muselo se kvůli nim evakuovat přes 25 000 lidí, jak uvedla agentura Reuters. Pro srovnání v roce 2022 se následkem požárů zničilo „pouze“ 3 390 hektarů půdy. Požár se rozrůstá kvůli suchému a větrnému počasí a jeho masivní rozsah je nad možnosti zdejších bezpečnostních složek.

Zdroje:

Velká Británie poprvé jako hlavní zdroj elektřiny používá vítr

Větrné turbíny ve Velké Británii vyrábějí poprvé více elektrické energie než plyn. Podle výzkumu londýnské univerzity Imperial College tak v prvním čtvrtletí pocházela třetina elektřiny z větrných farem. I v oblasti fotovoltaiky zaznamenala společnost National Grid, která provozuje distribuční síť, výrobu rekordního množství elektřiny. Solární a větrná energie se v Británii těší značnému růstu. V první čtvrtině tohoto roku pocházelo z obnovitelných zdrojů energie 42 % elektřiny. Třiatřicet jí pochází z fosilních paliv, jako jsou plyn a uhlí.

Zdroje:

V Rakousku bylo spuštěno první geologické úložiště vodíku na světě

V Rakousku bylo v dubnu 2023 spuštěno do provozu první geologické úložiště vodíku na světě. Úložiště se nachází v Gampernu v Horním Rakousku a je schopno ukládat 4,2 gigawatthodin (GWh) letní elektřiny ve formě vodíku. Vodík se vyrábí z obnovitelné solární energie pomocí elektrolýzy a poté se skladuje v bývalých zásobnících zemního plynu. Úložiště je navrženo tak, aby pomohlo zajistit spolehlivý přísun zelené energie po celý rok. Projekt je výsledkem spolupráce mezi společností RAG Austria, Siemens a dalšími partnery.

Úložiště je umístěno v bývalém ložisku zemního plynu, které poskytuje ideální geologické prostředí pro skladování vodíku. Vodík je ukládán v porézní hornině, která umožňuje vodíku volně proudit. Úložiště je vybaveno řadou bezpečnostních prvků, které zabraňují úniku vodíku v případě nehody. Cena projektu je zhruba 15–20 milionů eur.

Úspěšný provoz prvního geologického úložiště vodíku na světě je významným milníkem ve vývoji vodíku jako čistého a obnovitelného zdroje energie. Projekt demonstruje potenciál vodíku k ukládání obnovitelné energie a k zajištění spolehlivého přísunu čisté energie po celý rok.

Zdroje:

Sotva dostavěná jaderná elektrárna ve Finsku musela hned omezit výrobu

Finská jaderná elektrárna Olkiluoto 3 zahájila výrobu elektřiny letos v polovině dubna, o 14 let později oproti plánu. A hned musela omezit výrobu kvůli extrémně nízkým cenám elektřiny na burze. Cena klesla pod nulu a za kilowatthodinu se platilo jen 0,3 centu. To je velmi neobvyklé, ale v budoucnu se to může stávat častěji, protože ve Finsku se instaluje stále více větrných elektráren. Provozovatel elektrárny Teollisuuden Voima (TVO) uvedl, že výroba elektřiny musí být rentabilní i pro jaderné elektrárny.

Obvykle se výroba elektřiny v zemi reguluje pomocí hydroelektráren. Nyní to ale nebylo možné kvůli záplavám. Podle expertů z finské energetické společnosti Finnish Energy bude v budoucnu nutné omezovat výrobu jaderné energie častěji. Jen v letošním roce se ve Finsku připojilo k síti 500 MW nových větrných elektráren.

Zdroj: