Technologický přehled 2023/03

11. dubna 2023

Březnový výběr zajímavých událostí, názorů a dalších novinek z oblasti technologického vývoje, digitalizace, egovernmentu, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti, robotiky a příbuzných témat.

Zákazy TikToku po celém světě

NÚKIB na začátku března vydal varování před bezpečnostními riziky, které představuje používání TikTok. V návaznosti na toto varování zakázalo používání aplikace mnoho českých úřadů i firem. Podobná situace nastala po zákazu Evropské komise z minulého měsíce v celé Evropě, ve Spojených státech se už dokonce uvažuje o plošném zakázu. Rozhodnutí tolika vlád v tak krátkém čase by nebylo možné bez vážných důvodů, které potvrzují kritiku TikToku za škodlivý přístup k osobním údajům.

Zdroj:

Kvantově odolné šifrování na satelitech

Zabezpečení satelitní komunikace kvantově odolným šifrováním se v blízké budoucnosti stane naprostou nezbytností. Testy a projekty zaměřené na implementaci nových bezpečnostních standardů nebo stavbu kvantových satelitů jsou proto extrémně důležité pro bezpečnou datovou komunikaci a je zapotřebí do nich patřičně investovat.

Zdroj:

Mapování mozkové aktivity a vývoj výkonnější AI

Zatím nejpokročilejší mapa hmyzího mozku vznikla u larvy ovocné mušky. Zmapovaný konektom obsahuje 3016 neuronů a 548 000 synapsí a přináší tak komplexní obraz o hmyzí mozkové aktivitě. Tento úspěch se může dotknout i dalšího vývoje neuronových sítí, pro jejichž modely může být struktura konektomu dobrou inspirací nebo referencí.

Zdroj:

Ceny Velkého Bratra za rok 2022

Pravidelné anticeny za narušování práva na soukromí a neoprávněné zpracovávání osobních údajů letos v jednotlivých kategoriích obdržel Microsoft, Seznam a Nejvyšší správní soud. Oceněným se stal také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka za výrok o automatickém odebírání sociálních dávek přes propojení údajů o docházce dětí ve školských systémech s dávkovými systémy.

Zdroj:

Závod umělých inteligencí a výzva k omezení jejich vývoje

Technologické společnosti se dále předhánějí v nasazování umělé inteligence v masovém měřítku. Vydání GPT-4 od Open AI s pokročilejšími funkcemi a nástroji se ale neobešlo bez odezvy akademiků, expertů, podnikatelů a dalších výrazných osobností, které se připojily k otevřené výzvě institutu Future of Life požadující zastavení vývoje a trénování systémů lepších než GPT-4. Toto časové okno by mělo poskytnout příležitost pro nastavení patřičných opatření pro bezpečný a etický vývoj pokročilé AI a zároveň umožnit regulátorům dohnat legislativní propast, která vznikla zrychleným technologickým vývojem.

Zdroj:

Itálie zablokovala ChatGPT

Italský úřad pro ochranu osobních údajů v předběžném opatření zablokoval ChatGPT s odvoláním na porušování GDPR. Po autorskoprávních sporech se tak nástroje generativních umělých inteligencí musí vypořádat s další problematickou právní oblastí, a sice zpracováváním osobních údajů a jejich využíváním pro trénink algoritmů.

Zdroj:

Ovládání robotů pomocí mozkových signálů

Ovládání techniky prostřednictvím vizualizace či myšlenky je dostupné už delší dobu. Zpravidla se ale jedná o invazivní metody, které se obtížně aplikují mimo laboratorní podmínky. To se brzy změní díky novým zařízením využívajícím grafenový senzor, které v terénu s velmi uspokojivými výsledky otestovala australská armáda. Princip ovládání se samozřejmě neomezuje jen na vojenské využití, ale najde své uplatnění například ve stavebnictví, výrobě, zábavním průmyslu a dalších odvětvích.

Zdroj:

Nejrozšířenější kybernetické hrozby dneška

Zabezpečení dat na uživatelské i podnikové úrovni se nevyplácí podceňovat. Kromě základních bezpečnostních návyků je důležitá i znalost aktuálních kybernetických hrozeb. Mezi nejrozšířenější malware současnosti patří ransomware LockBit provozovaný jako služba dostupná na dark webu, víceúčelový botnet Emotet nebo trojan SocGholish. Rizika se nevyhnou ani uživatelům Android a macOS.

Zdroj:

Dostupná generativní inteligence GPT4All

Výzkum generativní AI se stává ještě přístupnějším díky GPT4All. Tento projekt zveřejněný pod licencí MIT umožňuje experimentování i běžné využívání natrénovaného chatbotu i na osobních zařízeních. Tím poskytuje uživatelům daleko větší svobodu a soukromí a přispívá k rozvoji distribuovaných otevřených alternativ k nástrojům velkých technologických společností.

Zdroj:

Nová éra české digitalizace: Přichází DIA

Po náročném procesu zřizování zahajuje svou činnost Digitální informační agentura. Ta bude mít jako ústřední orgán státní správy za úkol sjednocení digitální transformace veřejné správy, zlepšení poskytovaných služeb občanům, zajištění strategického financování a celkové zlepšení digitální úrovně České republiky v rámci Evropy. Agentura se bude věnovat například správě a vývoji Datových schránek, Portálu občana, kontaktním místům Czech POINT a Základním registrům. Digitalizace v ČR se díky DIA konečně dočká koncepčního plánování a řízení a nebude již jen okrajovou agendou Ministerstva vnitra.

Zdroj:

Tisk koláče předznamenává další rozvoj technologií 3D tisku

Experimentální tisk koláče ze sedmi různých ingrediencí ukázal rostoucí možnosti aditivní výroby i v potravinářství. Tento způsob zpracování pokrmů se proto může brzy rozšířit i mezi koncové spotřebitele, kterým bude softwarovými nástroji a výběrem možných náplní umožněno vytištění takového jídla, které jim bude nutričně i chuťově vyhovovat.

Zdroj: