Technologický přehled 2023/07

26. srpna 2023
Adam Skořepa

Červencový výběr zajímavých událostí, názorů a dalších novinek z oblasti technologického vývoje, digitalizace, egovernmentu, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti, robotiky a příbuzných témat.

Evropská komise umožnila narušení soukromí milionů Evropanů

Evropská komise přijala rozhodnutí ohledně rámce pro předávání osobních údajů mezi EU a USA. Ačkoliv si od tohoto rámce slibuje zabezpečení výměny údajů a zlepšení dodržování evropských standardů ve Spojených státech, v praxi tím dovolila americkým společnostem nadále nepřiměřeně zpracovávat data evropských uživatelů. Pro evropské občany tak bude náročnější domáhat se práv podle GDPR, protože americké technologické společnosti nebo státní agentury se za tento nový rámec budou moci schovat.

Zdroj:

Zpráva o kyberbezpečnosti 2022

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost zveřejnil Zprávu o kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2022. Za zásadní posun pro zvýšení české kyberbezpečnosti je v ní označen nový návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, který navazuje na bezpečnostní směrnici EU NIS2.

Zdroj:

Významný nárůst kybernetických útoků za použití AI

Podle studie Acronis Cyberthreats Report dochází k výraznému nárůstu využívání nástrojů generativní AI k provádění kybernetických útoků. Ty se týkají nejenom tvorby škodlivých nebo dezinformačních zpráv a e-mailů, ale také automatizovaného generování malware, vyhledávání softwarové zranitelnosti nebo realizaci DDoS útoků.

Zdroj:

Proč detektory AI obsahu mohou selhat

S rostoucím využíváním AI pro generování obsahu roste také potřeba tento obsah odhalovat. Tyto AI detektory jsou ale trénovány na datech, která pak sama snadno mohou být považována za generovaná. Využívání těchto nástrojů například pro odhalování akademických plagiátů proto přináší velká rizika.

Zdroj:

Google chce fragmentizovat internet

Nový návrh Googlu pro Web Environment Integrity API nevyhnutelně směřuje k další fragmentizaci internetu, v tomto případě založené na přidané technické vrstvě kontrolující integritu spojení. Ta má podle návrhu poskytovat větší zabezpečení, nicméně reálně povede k posílení postavení Googlu v internetovém provozu.

Zdroj:

Problémy české kvantové strategie

Nedostatek firem zaměřených na kvantové technologie a slabý aplikovaný výzkum představují hlavní výzvy pro českou strategii v této oblasti. Právě na rozvoj kvantového ekosystému, do kterého spadají akademické a státní instituce, nově vznikající i zavedené společnosti a investoři do kvantových technologií, je zapotřebí se v ČR zaměřit.

Zdroj:

Rozšiřování šmírovacích praktik v zemích EU

Šmírovací praktiky se rozšiřují i v zemích EU. Týká se to i ČR, protože už téměř rok policie využívá analytický nástroj pro rozpoznávání obličejů a identifikaci osob. K používání problematického nástroje navíc dochází jen na základě interního pokynu policejního prezidenta. Dalším příkladem postupujících tendencí šmírovat obyvatele je návrh francouzského zákona, který by měl umožnit vzdálené zapnutí kamery nebo telefonu.

Zdroj:

Zrod světelné sítě LiFi

Světelná síť LiFi získala mezinárodní standard. Využití si najde především v prostředí vyžadujícím vysokou bezpečnost, takže například u vládních nebo bankovních institucí. Princip světelné sítě totiž přirozeně přidává další vrstvu zabezpečení, protože neumožňuje přístup k síti mimo vymezené objekty. LiFi produktů pro běžného spotřebitele na trhu zatím mnoho není, ale v následujících měsících a letech se vzhledem ke standardizaci sítě dá čekat rozšíření jejich nabídky a dostupnosti.

Zdroj:

Obvinění z pirátství po více než deseti letech

K nesmyslným žalobám a stíháním kvůli sdílení torrentů se přistupuje i v dnešní době, kdy se mnoho producentů obsahu snaží vydat odlišnou cestou moderních obchodních modelů například prostřednictvím placených předplatných na streamovacích platformách. Absurditu vymáhání kopírovacího monopolu ilustruje nedávný případ, ve kterém se filmová studia snaží domáhat zveřejnění identit uživatelů, kteří na Redditu v roce 2011 o pirátství autorsky chráněného obsahu diskutovali.

Zdroj:

Pomalý a rozpačitý nástup metaversu

Metavers měl být podle některých prognóz jednou z velkých přelomových technologických událostí této dekády. Přesto je jeho rozvoj a dopad na společnost mnohem pomalejší, než si mnoho jeho proponentů myslelo a přálo. Virtuální realita mimo herní průmysl zatím nemá příliš využití, takže metavers zůstává spíše prázdný.

Zdroj:

Proměna Twitteru obnažila moc vlastníků sociálních sítí

Twitter dokončil svou proměnu v X. Symbolická změna loga je dalším z vrtochů Elona Muska, který celým příběhem převzetí Twitteru a následných změn ve společnosti i samotné platformě ve velmi krátkém čase ukázal, jak snadno se dají populární sociální sítě využívat pro záměry jejich vlastníků bez nejmenšího ohledu na uživatele.

Zdroj: