Technologický přehled 2023/11

3. ledna 2024
Adam Skořepa

Výběr zajímavých událostí, názorů a dalších novinek z oblasti technologického vývoje, digitalizace, egovernmentu, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti, robotiky a příbuzných témat.

NÚKIB upozornil na rizika aplikace WeChat

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na hrozby spojené s aplikací WeChat od čínské společnosti Tencent. Stejně jako v případě březnového varování před používáním aplikace TikTok společnosti ByteDance se jedná o rizika spojená s neoprávněným sběrem velkého objemu uživatelských dat. WeChat v ČR používá přibližně 40 tisíc uživatelů, kteří aplikaci používají ke kontaktu s čínskými komunitami. Často se tak jedná o diplomaty, akademiky, zástupce firem nebo čínské disidenty, tedy osoby, o jejichž sledování mají čínské zpravodajské služby obecně vysoký zájem.

Zdroj:

Neoprávněné zpracovávání osobních dat na Facebooku a Instagramu

Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EDPB) a Evropská spotřebitelská organizace (BEUC) se zřetelně postavily proti neoprávněnému zpracovávání osobních údajů pro marketingové účely, ke kterému došlo se změnou podmínek pro evropské uživatele sociálních sítí Facebook a Instagram. Společnost Meta vlastnící tyto sítě od listopadu nutí evropské uživatele si vybrat mezi možností udělit souhlas ke zpracovávání osobních údajů pro cílené reklamy a platbou za využívání síte bez reklam. Takový přístup je samozřejmě v rozporu s GDPR, jelikož vyžadování souhlasu touto formou nelze považovat za svobodné rozhodnutí.

Zdroj:

Arogantní monopol Google: Za blokování reklam blokování obsahu

Dalším příkladem arogantního chování velkých technologických firem je přístup Google k uživatelům, kteří při sledování YouTube využívali doplňků prohlížeče k blokování reklam. Uživatele adblockerů jsou nuceni čelit agresivním praktikám, při kterých je YouTube vyzývá k ukončení blokování reklam, nebo k pořízení placené verze. Dochází při tom ke zneužívání monopolního postavení Google nejen skrze oblíbenost samotné platformy YouTube, ale také díky rozšířenosti prohlížeče Chrome a služby pro zprostředkování reklamy AdSense.

Zdroj:

Změna fungování Ulož.to zasáhla český internet

Oblíbené české úložiště souborů Ulož.to v reakci na Akt o digitálních službách změnilo způsob fungování poskytované služby. Nově mohou úložiště používat pouze registrovaní uživatelé, kteří budou mít přístup jen k vlastním souborům. Tato novinka nepříjemně zasáhla mnoho českých uživatelů internetu, kteří si na snadné sdílení a vyhledávání souborů na Ulož.to zvykli.

Zdroj:

Evropský parlament a Rada dosáhly shody na elektronické identifikaci

Zástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu dosáhli shody o novém rámci pro evropskou digitální identitu. Tím se zavádí evropská digitální peněženka pro zajištění bezpečné a důvěryhodné elektronické identifikace a auntentizace. Digitální peněženky umožní občanům snadno prokázat totožnost a sdílet potřebné elektronické dokumenty při využívání digitálních služeb. Návrh ale také čelí kritice z důvodu nedostatečných bezpečnostních záruk, roztříštěnému systému certifikací a obavám z narušování soukromí.

Zdroj:

Nový design Portálu občana a vylepšení datových schránek

Portál občana získal novou podobu podle design systému gov.cz, který má pomoci ke sjednocení vizuálních prvků a fungování státních webů. Kromě zpřehlednění uživatelského rozhraní došlo též k vylepšení správy datových schránek. O dalším rozšíření funkcí a možností datových schránek vyjednává Digitální informační agentura s Českou poštou, která systém provozuje.

Zdroj:

Bletchleyská deklarace o bezpečnosti AI

Na summitu k bezpečnosti umělé inteligence v anglickém Bletchley Park došlo k formulování deklarace o mezinárodní spolupráci na bezpečném vývoji AI. Záměrem je stanovení společného rámce pro identifikování hrozeb a příležitostí spojených s vývojem umělé inteligence, aby byla AI vyvíjena a implementována bezpečným způsobem ve prospěch mezinárodního společenství. Deklaraci podpořili zástupci 28 zemí (včetně Spojených států a Číny) a Evropské unie.

Zdroj:

Krize v OpenAI poukazuje na rizika uzavřeného vývoje umělé inteligence

Listopadová personální krize společnosti OpenAI, provozovatele ChatGPT, která následovala po vnitřních neshodách o směřování společnosti, ukázala slabiny uzavřeného a komerčně orientovaného vývoje umělé inteligence. Nedostatečně reprezentovaný veřejný zájem a nedostupnost provozovaných modelů jako open source znesnadňuje potřebnou kontrolu a regulaci vývoje AI.

Zdroj:

Vítězem závodů ve vývoji umělé inteligence jsou otevřené modely

Přestože trend velkých jazykových modelů a popularizaci jejich masového využití spustil ChatGPT, za skutečné vítěze v technologickém závodu vývoje umělé inteligence se v roce 2023 dají spíše považovat otevřené modely. Například otevřený model Llama umožnil jen v tomto roce vznik více než 7 000 derivátů, což významně přispívá k možnostem otevřeného a bezpečného vývoje a experimentování s umělou inteligencí.

Zdroj:

Nejčastějšími oběťmi sociálního inženýrství jsou jednotlivci

Dle studie společnosti Atlas VPN založené na datech Agentury Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA) se nejčastějšími oběťmi sociálního inženýrství stávají jednotlivé fyzické osoby. Po jednotlivcích, na které cílilo 31 % pokusů o neoprávnění získání informací, jsou v 18 % případů nejčastějšími cíli zaměstnanci veřejné správy. Vzhledem ke zneužívání nástrojů umělé inteligence se dá předpokládat, že podvodné metody sociálního inženýrství bude stále náročnější účinně odhalovat.

Zdroj:

Významná role ESA při vývoji kvantových technologií

Jedním z tahounů vývoje kvantových technologií v Evropě je Evropská kosmická agentura (ESA), která se vývoji kvantových technologií věnuje už 25 let. Projektem se zásadním významem pro zabezpečení komunikačních toků je spolupráce ESA s Evropskou komisí a průmyslovými partnery na zajištění kvantové distribuce klíče prostřednictvím satelitů pro účely bezpečného provozu vládních aplikací.

Zdroj: